Tietäjän amuletti

Kuukauden esine - Helmikuu 2019

Kuukauden esine on pienistä luista tehty riipus, joka on kuulunut Noa Kaukungwa -nimiselle ambomaalaiselle tietäjälle. Se on saatu Suomen kansallismuseon etnografisiin kokoelmiin vuonna 2015 Suomen Lähetysseuran lahjoittaman esineistön yhteydessä.

Lähetysseuran haltuun esine tuli jo vuonna 1932. Sen hankki Ambomaalta nykyisen Namibian alueelta lähetyssaarnaaja Emil Liljeblad, joka työskenteli Suomen Lähetysseuran työkentillä Lounais-Afrikassa vuosina 1900–1908 ja 1912–1919.

Esineen alkuperäinen omistaja, 1860–1870-luvun vaihteessa syntynyt tietäjä ja parantaja Noa Kaukungwa, kääntyi keski-ikäisenä kristinuskoon ja luopui samalla tietäjän välineistään.

Lähetysmuseon vanhassa opaskirjasessa spekuloitiin, olisiko pienikokoinen riipus tehty ihmislapsen luista. Epäilyssä näkyy tietämättömyys ja epäluulo vierasta ”pakanakansaa” ja sen tapoja kohtaan. Myöhemmässä tarkastelussa luut tunnistettiin eläimen, mahdollisesti simpanssin, luiksi, mutta nyt niiden on tunnistettu olevan todennäköisimmin kissa- tai koirapedon luita.

Eläinten voima ja ominaisuudet on lainattu kaikkialla myös uskomusten ja uskontojen voimanlähteeksi. Noa Kaukungwan amuletti sekä muita eläinmateriaaleista tehtyjä esineitä on esillä 5.4.2019 avautuvassa JÄLKIÄ-näyttelyssä Kansallismuseon pop up -näyttelytilassa.

Kiitän amuletin luiden identifioinnista dosentti Kristiina Mannermaata. Tekstiä on muutettu 6.3.2019 tältä osin.

Pilvi Vainonen

Tietäjän amuletti, Ambomaa.
Tietäjän amuletti. Kuva: Ilari Järvinen, Museovirasto..