Laatikollinen kansalaisleivoksia

Kuukauden esine - Toukokuu 2020

Seurasaaren esinekokoelmien inventoinnissa ja luetteloinnissa vuonna 2019 tuli vastaan mielenkiintoinen puulaatikko, jonka päätyyn liimatussa etiketissä oli suuri keisarillisen kaksoiskotkan kuva vaakunoineen, vuosiluku 1896 sekä teksti ”Kansalaisleivoksia, Georg Borman Pietari”. Esine kuvineen ja vuosilukuineen herätti kiinnostuksen selvittää sen taustoja vähän enemmän, varsinkin kun kyseessä sattuu olemaan Nikolai II:n kruunajaisvuosi.

Kruunajaisiin esine ei kuitenkaan liity, vaan sen taustalta paljastui liike-elämän menestystarina, joka näkyi paitsi Venäjän keisarikunnassa niin myös Suomen suuriruhtinaskunnan puolella. George Nikolajevitš Borman perusti vuonna 1862 pienen suklaapajan Pietariin Nevski Prospektille. Alkuun suklaita valmistettiin käsityönä pienimuotoisesti, mutta liikkeen menestyksen myötä varsinainen suklaatehdas rakennettiin Pietariin kymmenen vuotta myöhemmin. Vuonna 1876 George Bormanista tuli keisarillinen hovihankkija, ja 1878 yhtiön tuotteet voittivat kultamitalin Pariisin maailmannäyttelyssä. Vuonna 1895 tuotteet saivat palkintoja Pariisin ja Chicagon maailmanäyttelyissä ja tuotannon kasvaessa G. N. Borman päätti muuttaa yrityksen osakeyhtiöksi.

Vuonna 1896 yhtiö rakensi keksitehtaan Pietariin ja kaksi tehdasta Harkovaan Ukrainaan, toisessa valmistettiin suklaata ja toisessa sokerikakkuja. Saman vuoden kesällä Nižni Novgorodissa pidetyssä yleisvenäläinessä taide- ja teollisuusnäyttelyssä George Bormanin tuotteet voittivat ensimmäisen palkinnon. Palkintona oli oikeus käyttää tuotteissa keisarillista kaksipäisen kotkan kuvaa ja vuosilukua 1896. Siitä lähtien kaikissa yhtiön tuotepakkauksissa olikin kaksipäinen kotka ja vuosiluku 1896 aina vuoteen 1917 eli vallankumoukseen asti. Vallankumouksessa tehdas kansallistettiin, mutta sen tuotanto ei kuitenkaan kokonaan päättynyt.

George Bormanin tuotteita, niin suklaata, karamelleja kuin keksejäkin, myytiin myös Suomen puolella. Mainoksia tuotteista on ainakin Helsingin, Turun ja Vaasan lehdissä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Suomen kansallismuseon kokoelmiin päätynyt laatikko on varmaankin 1900-luvun alusta, ja se on pitänyt todennäköisesti sisällään pikkuleipiä tai ehkä sokerikakkuja – ei siis leivoksia sanan nykyisessä merkityksessä. Juuri näiden nimenomaisten kansalaisleivosten mainoksia ei lehdistä ole löytynyt, mutta tuon aikaisissa mainoksissa ei muutenkaan aina mainita tuotteiden tarkempia nimiä.

George Bormania on verrattu Karl Fazeriin, ja yrityksillä oli myös yhteystyötä, mm. Fazerin jääkarhukaramellien resepti on hankittu George Bormanilta.

Bormanin yrityksellä oli myös muita yhteyksiä Suomen puolelle, erityisesti Viipuriin. Georg Borman nuoremmalla oli 1900-luvun alussa Viipurissa kesähuvila Villa Caprice, joka toimi ensimmäisen maailmasodan aikana upseerien parantolana ja lepokotina nimellä ”Georges Bormanin sanatorio”, kutsuttiinpa sitä joissain yhteyksissä myös Bormanin sairaalaksi. Sanatoriossa oli sekä lääkäri että sairaanhoitaja. Pikisaaressa, lähellä Monreposta sijainnut huvila pystyi majoittamaan 10 toipilasta, paitsi kesäisin vain viisi, kun johtaja Borman perheineen oli itse paikalla. Huvilan laajassa puistossa oli mm. pienimuotoinen eläintarha riikinkukkoineen.

Georg Borman -nimellä on kulkenut höyrylaivakin Saimaalla. Alkukesästä 1912 lehdistössä kerrottiin Viipurin Lehtoniemen konepajan laivatelakalta vesille lasketusta aluksesta, joka oli osakeyhtiö Georg Bormanin tilaama. Alus oli nimeltään Georg Borman I, ja se oli suurin siihen mennessä Saimaalla liikennöinyt höyrylaiva. Vesillelaskun jälkeen tosin todettiin, että aluksen keulapuolta piti kaventaa, jotta se mahtuu kulkemaan Saimaan kanavassa. Aluksen, joka oli 118 jalan pituinen ja kantavuudeltaan 300 tonnia, mainitaan olleen suorastaan upea verrattuna muihin Saimaalla liikennöineisiin aluksiin. Wiipuri-lehden artikkelissa 5.6.1912 sen sanotaan olevan ”Saimaan Olympic” – Olympic oli Titanicin sisaralus, joka oli valmistunut 1911.

Kansalaisleivoslaatikko ei ole tällä hetkellä esillä Seurasaaressa.

Satu Frondelius

Lähteitä:

Hufvudstadsbladet 13.10.1910 no 12.

Wiipuri 5.6.1912 no 126.

Wiborgs Nyheter 21.8.1916 no 191.

The best confectionery factory of the Russian Empire, https://guideforyou-russia.com...

S3423 85 Kk Esine
Leivonnaislaatikko (S3423:85), 1900-luvun alku. Kuva: Ilari Järvinen, Museovirasto.
George Borman Promo Poster
George Bormanin kaakaomainos, 1900-luvun alku, tuntematon taiteilija. Myös tässä julisteessa näkyy samanlainen keisarillinen kaksoiskotka ja vuosiluku 1896 kuin leivoslaatikossa.