Torni Banneri

Historia

Museets och byggnadens historia

Nationalmuseets byggnad planerades av arkitekterna Herman Gesellius, Armas Lindgren och Eliel Saarinen.
De vann planeringstävlingen år 1902 och huset byggdes huvudsakligen under åren 1905-1910. Museet öppnades för allmänheten 1916.

Museet grundades år 1893 genom en sammanslagning av de arkeologiska, historiska, numismatiska och etnologiska samlingarna som tidigare tillhört universitetet, studentnationerna och Finska Fornminnesföreningen. I början var museets officiella namn Statens historiska museum.

Museet renoverades 1997-2000.

Byggnaden representerar den museiarkitektur som var på modet vid sekelskiftet. Byggnadens olika delar var ett uttryck för de olika samlingarnas karaktär och beskrev samtidigt de olika skedena i Finlands arkitekturhistoria.
Med sina granitfasader och dekorativa detaljer i täljsten är byggnaden ett av de förnämsta byggnadsverken i nationalromantisk stil i Finland.

Från den välvda centralhallen kommer man direkt till museets olika avdelningar. I centralhallen kan man beskåda Akseli Gallen-Kallelas fresker från år 1928 med motiv hämtade från Kalevala. Här ser vi Sampo smides, Sampos försvar, Ilmarinen plöjer ormåkern och Infångandet av storgäddan. De har sitt ursprung i de fresker som Gallen-Kallela hade målat för Finlands paviljong på världsutställningen i Paris år 1900.