Stjärnan var ett fångmärke

Öppet idag 10—17
28.5.2021 10:00 — 31.8.2021 17:00

En tatuerad stjärna var ett fångmärke. Till en början var tatueringarna någonting som endast förekom bland fångar och sjömän. För utomstående hade de samma effekt som fängelserna: de väckte rädsla och respekt. Innanför murarna visste man mer: symboliken i fängelsetatueringar avslöjade hela livet.
Vem som är en bra kille och hurdan bov det var frågan om.

Var och en i Finland känner till musikern Henry ”Remu” Aaltonen. Tatueringarna som den legendariska höjdaren i Hurriganes bär har alla skapats i fängelser. Han satt i fängelse totalt fyra gånger mellan åren 1962 och 1987. Remu hade sedan barndomen beundrat sin morbrors fängelsetatueringar och bestämde sig för att han en dag också skulle ha en sådan. Stjärnan kom först. Den taggades på Henrys högra underarm i Skatuddens fängelse när han var 16 år. Stjärnan var en typisk fängelsetatuering. Spetsar lades till i takt med fängelsebesöken. I friheten döljer Remu sina tatueringar från andras blickar.

Huvudpersonen i vår andra tatueringsutställning är Pertti ”Poitsu” Stenman. Mellan åren 1983 och 1998 satt han i fängelse fem gånger, totalt 11 år och 8 månader. Poitsu berättar att han länge funderade på att skaffa sig en tatuering. Till slut ville han ha en tatuering, eftersom det är en del av hans kriminella identiteten. Poitsu har fortfarande en fängelsetatuering som täcker hela ryggen. Den är halvfärdig, precis som alla fängelsetatueringar vanligtvis förblir. Poitsu kommer aldrig att slutföra tatueringen, eftersom han svurit på att ingen annan än typen som gjort den får göra klart den. Den personen är nu död.

Fängelsets tatueringsutställning finns på bottenvåningen.