Utställning om Olofsborgs historia

Öppet idag 10—16
1.11.2017 11:00 — 31.3.2022 00:00

"Om murarna kunde berätta - borgens historia i urval". Utställningen berättar om borgens användning i försvarssyfte och livet innanför murarna. Utställningstavlorna finns både inomhus längs den guidade rundturen samt på gårdarna och kanonbatterierna.

Utställningen "Om murarna kunde berätta - borgens historia i urval" berättar om borgens användning i försvarssyfte och livet innanför murarna. Utställningstavlorna finns både inomhus längs den guidade rundturen samt på gårdarna och kanonbatterierna.

Utställningstavlorna berättar om de aspekter av borgens försvar och vardagsliv som har hört till respektive utrymme. Borgens alla delar och utrymmen har ursprungligen byggts uttryckligen för militära ändamål. Med olika försvarsanläggningar förstärktes borgen mot fienden. Förutom detta behövde man sörja för vardagen med mat, dryck och boende för borgfolket.

Tavlorna har korta texter på finska, svenska, engelska och ryska. Illustrationerna har sammanställts med hjälp av uppmätningsritningar, Olaus Magnus bokverk från 1500-talet "Historia om de nordiska folken", samt borgens arkeologiska fynd.

Bredvid miniatyrmodellen av dagens Olofsborg finns nu 3D-tolkningar av borgens tre historiska skeden.

Välkommen med på rundtur!