Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishNationalmuseets samlingar


Finlands nationalmuseums arkeologiska, historiska, numismatiska och etnologiska samlingar har sitt ursprung i Åbo Akademis samlingar. I branden år 1827 förstördes alla samlingar med undantag av mynt- och medaljsamlingen. År 1828 flyttade universitetet till Helsingfors och insamlingsarbetet återupptogs.

År 1893 bildades Statens historiska museum genom en sammanslagning av flera olika samlingar och genom att underställa dem den tidigare grundade Arkeologiska kommissionen. Sedan Finland blivit självständigt blev museets officiella namn Finlands nationalmuseum.

Mera information:
- Historiska samlingar
- Etnologiska samlingar
- Myntkabinettet

Utöka nationalsamlingen

- Föremål till Finlands nationalmuseum genom donation, testamentsgåva, köp, inlösning eller deposition.


Föremål ur Nationalmuseets samlingar. Kollage: Raija Pirilä. Foto: Museiverket.

Månadens föremål - Juni 2017


Syskrin med motivet Palais Royal

Kardinal Richelieu lämnade sitt palats som färdigställdes i Paris 1639 till kungafamiljen, varefter palatset började kallas Palais Royal. Palatset användes för olika ändamål fram till dess att de tillhörande valvgångarna och trädgårdarna öppnades för allmänheten 1784 när palatset hade omvandlats till ett shopping- och nöjescentrum som var populärt bland såväl aristokratin som lägre folkskikt. I palatset fanns flera lyxbutiker, caféer, salonger, bokhandlar, museer, teatrar med mera. Palatskomplexet hade blivit den viktigaste marknadsplatsen i Paris. Småbutikerna specialiserade sig på försäljning av små, sofistikerade föremål, till exempel sytillbehör. Många av föremålen pryds av en emaljerad pensé, som var ett slags kontrollstämpel, ett kännetecken för kvalitet på de skickligt tillverkade föremålen med pärlemordekor. Det finns emellertid också Palais Royal-föremål som saknar pensésymbolen. De är ofta så vackert snidade att de tydligen inte behövt ytterligare prydnader. Denna slags sytillbehör har i samlarkretsar börjat kallas för broderivärldens Fabergéägg. Ordet pensé kommer från franskans pensée, som också betyder tanke eller reflektion. En bukett penséer från kärasten var ett budskap om att de älskande tänkte på varandra även när de var åtskilda. Samma symbolik har säkerligen funnits även i Palais Royal-föremålen med en pensé. Hantverket kan ibland vara så exceptionellt att föremålet nästan är för ömtåligt för att användas.
Läs mer65050 410