Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishNationalmuseets samlingar


Finlands nationalmuseums arkeologiska, historiska, numismatiska och etnologiska samlingar har sitt ursprung i Åbo Akademis samlingar. I branden år 1827 förstördes alla samlingar med undantag av mynt- och medaljsamlingen. År 1828 flyttade universitetet till Helsingfors och insamlingsarbetet återupptogs.

År 1893 bildades Statens historiska museum genom en sammanslagning av flera olika samlingar och genom att underställa dem den tidigare grundade Arkeologiska kommissionen. Sedan Finland blivit självständigt blev museets officiella namn Finlands nationalmuseum.

Mera information:
- Historiska samlingar
- Etnologiska samlingar
- Myntkabinettet

Utöka nationalsamlingen

- Föremål till Finlands nationalmuseum genom donation, testamentsgåva, köp, inlösning eller deposition.


Föremål ur Nationalmuseets samlingar. Kollage: Raija Pirilä. Foto: Museiverket.

Månadens föremål - Januari 2018

Kvinnoplagget huipil från Guatemala

I Kulturernas museums etnografiska samlingar finns hundratals av de nuvarande mayaindianernas textilier, av vilka 66 är huipiler från Guatemala tillverkade på 1960–1990-talet. En huipil är en fyrkantig eller rektangelformad blus som har tillverkats genom att två eller flera tygbredder som har sytts samman viks vid axlarna. Blusen har en halsöppning mitt på, men inte nödvändigtvis några sidsömmar. Tyget vävs vanligtvis genom midjevävning, inte i vävstol. Mayaindianerna anser inte att produkter som är tillverkade i vävstol är handgjorda. Ursprungligen hängde även långa huipiler ovanpå kjolen som en tunika, men mayakvinnorna har senare tagit till sig européernas vana att stoppa in fållen innanför kjollinningen. Mayakvinnornas dräkt har bevarat sin ursprunglighet bättre än männens dräkt, och blusarnas mönster och färger har hittills varit förbundna med den gamla mayakulturen och dess symbolik. Blusarna har utifrån mönstren och färgerna kunnat hänföras till en viss mayagrupp och identifieras som kläder från en viss by. Av Guatemalas befolkning talar 40 procent fortfarande något av de 21 olika mayaspråken, även om mayacivilisationens klassiska period tog slut redan på 900-talet.
Läs mer
VK 6180 47