Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishNationalmuseets samlingar


Finlands nationalmuseums arkeologiska, historiska, numismatiska och etnologiska samlingar har sitt ursprung i Åbo Akademis samlingar. I branden år 1827 förstördes alla samlingar med undantag av mynt- och medaljsamlingen. År 1828 flyttade universitetet till Helsingfors och insamlingsarbetet återupptogs.

År 1893 bildades Statens historiska museum genom en sammanslagning av flera olika samlingar och genom att underställa dem den tidigare grundade Arkeologiska kommissionen. Sedan Finland blivit självständigt blev museets officiella namn Finlands nationalmuseum.

Mera information:
- Historiska samlingar
- Etnologiska samlingar
- Myntkabinettet

Utöka nationalsamlingen

- Föremål till Finlands nationalmuseum genom donation, testamentsgåva, köp, inlösning eller deposition.


Föremål ur Nationalmuseets samlingar. Kollage: Raija Pirilä. Foto: Museiverket.

Månadens föremål - September 2017

Tågsockor


Stickning är en härlig, avkopplande, till och med terapeutisk sysselsättning. Inte så konstigt att många i år, när vi firar Finlands 100-åriga självständighet, har tagit fram sina stickor eller sin virknål för att göra handarbeten för ett gemensamt väl. Det finns fler än tjugo kollektiva stickningsprojekt i jubileumsårets program. Nationalmuseet har deltagit i dokumenteringen av fenomenet genom att skaffa två par blåvita babysockor till sina samlingar samt genom att resa till S:t Michel för att dokumentera de blåvita träden som fått en stickgraffitiskrud i samband med firandet av Finland 100.

Läs mer
IT12 1 2