Savonlinna Operafestival

Operasångerskan Aino Ackté fick idén att ordna operaföreställningar i Olofsborgs ruiner. Den första operafestivalen arrangerades 1912 och senare ännu 1913, 1914, 1916 och sista gången 1930. Repertoaren bestod främst av finländska operor. Finländsk musik framfördes också under konserterna som ordnades i samband med festivalerna.

Nystart för operafestivalen skedde 1967 - då roddes publiken över till borgen och det fanns inget tak som skydd mot regn. Den första operan som framfördes var Fidelio av Beethoven. Den världsberömda operasångaren Martti Talvela tog över som konstnärlig ledare för festivalen 1972 och festivalen vann internationell renommé. I slutet av 1970-talet fick publiken tak över huvudet och bänkar med ryggstöd.

År 1987 förlängdes festivalen till fyra veckor, så att ett utländskt operahus bidrar med repertoaren för den sista veckan. Det första gästande sällskapet var Estoniateatern.

År 2000 resulterade en arkitekttävling i det nuvarande taket och bekvämare bänkar.

Operafestivalen i Nyslott är en av de bäst kända operafestivalerna i världen. Den spelar också en viktig roll för hela regionen. Olofsborgs murar utgör en unik inramning för operaupplevelsen.

Webbsida