Berättelser

Det berättas om en jungfru som murades in i en vägg på Olofsborg, borgens svarta gumse, lönngångar och näcken i den svarta strömmen. Alla berättelser är kanske inte sanna, men i några berättelser kan det finnas en nypa sannhet. Tro det, den som vill!

Den mest kända berättelsen om Olofsborg berättar om en ung jungfru som bodde i borgen och blev murad i väggen som straff för förräderi. Från det stället där jungfrun låg inmurad började senare växa en vacker rönn med blodröda bär. Dess vita blommor symboliserade jungfruns oskuld. Rönnen i Olofsborg blev så känd att det på 1950-talet komponerades en ballad om den. Nu växer rönnen inte längre i muren men berättelsen om jungfrun och rönnen lever vidare.

I Olofsborg slaktades en gumse för festmiddagen på Olofsdagen. Den sista av gumsarna i borgen hamnade dock inte på festbordet: den ramlade ner från muren och drunknade i strömmen år 1728.

Det finns en berättelse också om gumsen. Enligt den hindrade gumsen fiendens anfall och räddade på det viset borgen. Den hade klättrat upp på muren, klapprade med klövarna mot den och svängde sina stora horn. Fiendens trupper blev rädda för den skräckinjagande synen och trodde att själva djävulen bodde i borgen.