Installationer

Öppet idag 11—16
1.6.2020 10:00 — 31.8.2020 17:00

Fängelset vaknar till liv med hjälp av ljus- och ljudinstallationer. Hologramfigurer berättar fångarnas historier. Olika slags ljudvärldar ekar i cellerna.

Historierna bakom väggtexterna

På väggen i cell 20 på första våningen har teckningar och texter som fångarna gjort på väggarna i Fängelset sammanställts. Bakom dem gömmer sig sju berättelser som har samlats in av tidigare och nuvarande fångar och vakter. En del av berättelserna är verkliga utdrag ur intervjuer med fångar och vakter, medan andra är i efterhand inspelade berättelser som baserar sig på intervjuerna. Även en expert berättar om de högerextremistiska symbolerna.

I den interaktiva installationen görs tolkningar av bland annat de rasistiska symbolerna, och man får höra en kvinnlig fånge, en ungdomsbrottsling, en fångvaktare och en fånge som levt i en fängelse- och brottsspiral.

Hologram med berättelser från insidan av fängelsemuren

I Fängelset finns två hologramverk. I cell 8 finns ett hologramverk som berättar om en manlig fånge och har skapats utifrån ex-fången Jan Jalutsis texter. Jan Jalutsi (tidigare Jan Stefan Moilanen) har tillbringat nästan tjugo år av sitt liv i fängelse för inbrott och bankrån. I början av millenniet stängde han dörren till fängelset bakom sig för alltid. Jalutsi har både under och efter sin tid i fängelse arbetat för att förbättra fångarnas ställning, och i dag arbetar han på heltid med organisationsarbete som förebygger utslagning och brottsspiraler.

Den kvinnliga fången som skapats på hologramglas ingår i projektet WhatsUp2.0 med målet att stärka samarbetet mellan högskolor och företag genom praktiska experiment. Den ansvariga enheten för projektet var forskningsenheten HAMK Smart vid Tavastlands yrkeshögskola.

Ljud i cellerna

Ljud och musik ekar på markplanet och andra våningen i Fängelset. Ljudverket Uni på markplanet har skapats utifrån Jan Jalutsis texter. Manuset till ljudinstallationen Tuomion pitkät sekunnit på andra våningen har skrivits och genomförts av Antti L. S. Ikonen. I en av cellerna på andra våningen kan besökarna kliva in för att lyssna på musik med fängelsetema, såsom spellistorna Sånger från insidan och utsidan av fängelsemuren samt Mordballader, som utarbetats av musikjournalisten Jukka ”Limppu” Lindfors.