Eila Kivekäs samling av återvunna föremål

Finlands nationalmuseums etnografiska samlingar, dåvarande Kulturernas museum, emottog 2001 en västafrikansk samling med fler än tusen föremål som testamentsgåva. Den hade samlats av Eila Kivekäs (1931–1999), som var ekonomie magister och som även hade studerat antropologi i Paris. Efter sin ekonomikarriär riktade Kivekäs sin energi till utvecklingssamarbete och grundade 1989 Kehitysmaayhdistys Indigo, vars verksamhet bedrivs i Västafrika. Under sina biståndsresor till framför allt Mali, Guinea och Senegal samlade hon med sig föremål från de lokala kulturerna för att visa upp dem i Finland. Kivekäs kom på idén till och producerade fyra utställningar om västafrikanska kulturer i Emil Aaltonens och familjen Kivekäs släktgård i Pyynikinlinna i Tammerfors: Naamion takana 1989, Arkilla Kerka 1991, Savi 1993 och Romun toinen elämä 1998. Utställningarna turnerade även på andra ställen i Finland och för var och en av dem fanns en publikation. Samlingen VK6345:1-1185 innehåller textilier, rituella föremål, lergods och återvunna material, och är även internationellt anmärkningsvärd.

Här presenteras återvunna föremål i Kivekäs samling som ställdes ut i Kulturernas museums sista utställning Olipa kerran ihan pimeetä 17.2.2010–3.2.2013 i Tennispalatset. Motsvarande föremål finns i samlingarna från bland annat Indien, Tanzania och Vietnam. I utställningen, som genomfördes för mer än tio år sedan, begrundade och lyfte man fram energiförbrukning och -försörjning, människans förmåga att klara sig i olika boendemiljöer på naturens villkor samt teknikens utveckling bland annat genom belysning och fortskaffningsmedel. Ämnet har inte föråldrats, utan är ännu mer aktuellt nu.

Av industriellt producerade förbrukningsvaruförpackningar, trasiga eller bortkastade föremål av västerländskt ursprung har man fått och får än idag råvaror till nyttobruksföremål, i synnerhet i fattiga icke-industrialiserade länder. Den tidigare användningskopplingen går inte längre att utröna, då föremålet har ändrats helt genom nedsmältning, demontering, målning eller annan behandling. Föremål som tagits ur bruk kan återanvändas som de är, reparerade eller omarbetade, och avfallsmaterialet kan användas till att göra nya föremål.

Välj en bild för mer information