2000 Kemi yksin

Fyrskeppet Kemi

Öppet idag 10—17
16.5.2023 10:00 — 3.9.2023 17:00

Det glatt röda fyrskeppet Kemi tar dig med på en behaglig resa till 1960-talets mindre hektiska livsrytm än dagens. Det somriga Kemi är ett fint komplement bredvid legenden inom vintersjöfart, isbrytaren Tarmo, vid Finlands sjöhistoriska museums museibrygga.

Kemi är det sista fyrskeppet som var verksamt i Finland. Fartyget färdigställdes i Björneborg år 1901 och tryggade under flera årtionden sjöfarten på många grunda ställen vid Finlands kuster. Fartygets sista stationsplacering var utanför Kemi, där fyrskeppets ljus blinkade till år 1974.

Fyrskeppet var en egenartad arbetsplats, där besättningen arbetade och bodde nästan oavbrutet från våren till sent på hösten gungande på vågorna. Kemi har restaurerats och ligger förtöjt vid Maritimcentret Vellamos museibrygga i Kotka som en del av Finlands sjöhistoriska museums utställningar. Skeppet är öppet på sommaren.

På sommaren är också ångisbrytaren Tarmo (1907) öppen, och ombord på den får besökaren höra ljudet av dånande is och till och med krig. Utomhusutställningen Kuuri kompletterar utbudet genom att visa bland annat båten Kultaranta II (1929), som betjänade Finlands presidenter från Relander till Kekkonen.

Läs historien om Kemi (kommer snart).

Till Kemi och Tarmo kan du köpa en sambiljett för 8 euro. Läs mer om öppningstider och inträdesavgifterna.

Mer information och historier om fyrskeppet Kemi (kommer snart).

Människor på fyrskeppet

Dessa berättelser anknyter till besöksupplevelsen på fyrskeppet Kemi. Kemi hör till Finlands sjöhistoriska museums samling och är öppet för allmänheten på sommaren vid Maritimcentret Vellamos museibrygga i Kantasatama i Kotka.

När besökaren vandrar runt på fyrskeppet Kemi får hen höra besättningsmedlemmarnas tankar eller samtal på finska i skeppets olika utrymmen. Du kan läsa samma berättelser på olika språk.

Berättelserna är fiktiva, men baserar sig på den verkliga vardagen ombord på skeppet. Under de sista verksamhetsåren hade fyrskeppet Kemi en besättning på tolv personer. Skeppet var även bas för lotsar.