Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishSelkämä


Selkämä gården som kommer från Pieksämäki representerar den savolaxiska bostaden, vars byggnader låg i en skild grupp i en backsluttning. Matti Manninen med sin familj flyttade 1842 till den nyligen uppförda byggnaden på nybygget på Selkämä. Manninens släkt bodde på Selkämä tills bostadsbyggnaden, loftstallet och loftboden flyttades till Fölisön år 1961.

Mangårdsbyggnaden på Selkämä är av parstugetyp med en storstuga vid ena gaveln och en matstuga, hörnkammare och ett litet kök på andra sidan om farstun. Längst bort bakom farstun finns en farstukammare som byggts senare.
Storstugan har ursprungligen varit ett rökpörte. Stugans svärtade mellantak är ett tecken därpå. Den nuvarande ugnen är murad av stora stenblock. I stugan uträttades flera olika sysslor. Där gjorde man handarbeten, spann lin och ull och vävde tyg. Männen knöt fisknät, tillverkade träkärl, reparerade slädar och gjorde andra snickeriarbeten. När man snickrade flyttades hyvelbänken in i stugan. Tjänstefolket sov vintertid i storstugan och husbondefolket i kamrarna. Maten tillreddes i matstugan och för det mesta åt man här. Köket var ett hjälputrymme och förvaringsplats för matvaror.

Av Selkämägårdens byggnader flyttades endast loftboden till museet. I loftbodens nedre våning finns spannmålsbod och köttbod och i övre våningen sovbodar samt stall. I nedre våningen finns det egentliga stallet och i övre våningen finns höskullen. Selkämägårdens pelarladugård kunde inte längre flyttas till museet men en sådan planeras i samband med en savolaxisk gård.
Selkämä kesälläKuva: Anna Haverinen (2009)