Hautajaispuku
Click image to see articaft details

Carl Gustafsson Horns begravningsdräkt

Carl Gustafsson Horn föddes på morgonen 27.2.1662 och dog på kvällen samma dag, blott ett halvt dygn gammal. Han begravdes i Kankas kor i Åbo domkyrka 4.11.1662. Den lille begravdes i enlighet med ståndet han hörde till med pompa och ståt, och till hans minne lät man i Åbo trycka upp den tyskspråkiga minnesdikten Schuldige Traurpalme. Dikten skrevs eventuellt av Heinrich Amand, som arbetade i familjen som barnens informator.

Ända till slutet av 1600-talet tillämpade man den uråldriga seden att begrava den avlidna i personens ”bästa”, festkläder. Det dyrbara tyget och den fina spetsen i Carl Gustafsson Horns dräkt vittnar om att det är fråga om en medlem av adeln, eftersom det inte var tillåtet för borgerliga att använda motsvarande material. Vid begravningar efterlevde man på 1600-talet samma ståndsindelning som gällde för övriga kläder och om saken anmärktes till exempel i överflödsförordningarna 1664 och 1668. I högadelns dödsdräkter användes guld- och silvertyger, i borgarståndets och prästeståndets dräkter silke och ibland även sammet. Skillnaderna mellan de olika stånden syntes uttryckligen i dräktens material och utsmyckning, inte i dräktstilen.

Dräkten tillvaratogs 1866 i samband med reparationsarbeten som utfördes i Åbo domkyrka. I samband med detta undersöktes även gravkamrar som murats under kyrkgolvet. I kistan tillhörande överste Gabriel Evertsson Horn, som var begravd i Kankas kor, hade man med tiden samlat ben och kistdelar från också andra som begravts i samma gravkammare och vars kistor tidens tand hade haft sönder. Barnets dräkt hittades bland dessa föremål.

H842:1

Hautajaispuku 2
Dräkten är tillverkad av blommigt brokadtyg som stickats av silkes- och silvertråd. Bottenfärgen på tyget har numera gulnat, men den har från början varit rödskimrande – man har upptäckt att ljusa silkestyger gulnar i gravar. Överdelen har haft ett foder av vitt ylletyg och kjoldelen har varit utan foder. Det faktum att överdelen har varit fodrad pekar på att dräkten var en barndräkt, en festutstyrsel, som var avsedd för användning. Ärmlinningarna är fodrade med ett separat tygstycke, vilket innebär att de har varit vändbara. På slagen har det funnits separat manschetter av spets. På båda sidorna om ärmarnas främre söm och likaså vertikalt framtill och i fållen på kjoldelen finns en kant av 4 cm bred silverspets. Midjan och framsömmen på ärmarna är dessutom dekorerade med rosetter knutna av 5 mm brett silkesband. De moderna, tofslika rosetterna är tillverkade av vitt silkesband dekorerat med ljusblå, gula (ursprungligen ev. röd) och metalltrådar.