Halikon aarre
Click image to see articaft details

Skatten från Halikko

År 1887 hittades en häpnadsväckande silverskatt i Egentliga Finland. Fyndplatsen låg på Joensuu gårds marker i Halikko kommun, som numera ingår i Salo stad. Skatten var nedgrävd i en lerkruka och den förmodas ha gömts i mitten av eller under den senare delen av 1100-talet. I sydvästra Finland pågick på den tiden övergången mellan järnåldern och medeltiden, då kristendomen fick allt starkare fotfäste.

Den mest unika delen av skatten från Halikko är det tredimensionella krucifixet som är tillverkat av förgyllt silver. Det är ett mästerligt prov på konsthantverk i 1100-talets romanska stil. Tillverkaren av krucifixet från Halikko har sannolikt varit en tysk guldsmed. Något nära motstycke till krucifixet har dock inte hittats i hela Europa. I skatten ingår också två korshängsmycken i silver, varav det ena har en ingravering som föreställer den korsfäste Kristus, samt 36 filigranpärlor i silver och ett runt silverhängsmycke utfört med filigranteknik.

Skatten från Halikko och i synnerhet krucifixet måste ha tillhört en högt uppsatt präst eller en rik högreståndsperson. Var han en makthavare från Halikko eller en biskop som ledde omvändelsearbetet? Eller hamnade skatten i Finland med något plundringståg på Östersjön? Är skatten en samling värdeföremål som skaffats eller plundrats från olika håll i Finland? På dessa frågor kommer vi aldrig att få svar. Trots detta är skatten ett magnifikt och fascinerande spår från det oroliga 1100-talet, från en tid för en av de viktiga omvälvningarna under Finlands historia.

Krusifiksi
På krucifixet av förgyllt silver står bredvid den korsfäste Kristus jungfru Maria och Johannes Döparen. I de fyrkantiga fälten på korsets armar avbildas figurer som tolkats vara änglar. Upptill på korset svänger en ängel ett rökelsekar. Änglarna på de tvärgående armarna bär på dukar, med vilka de kanske torkar bort den korsfästes blod. Enligt en annan tolkning lyfter de Kristi själ till himlen med dukarna. Vid korsets rot finns en ängel med vingar avbildad. Ovanför den korsfästes handleder syns figurer som döljer sina ansikten. De symboliserar solen och månen som förmörkas i Kristi dödsögonblick. På krucifixets baksida står på latin ”genom sin död på korset återlöste Kristus världen”, namnen på de fyra evangelisterna (Markus, Matteus, Lukas och Johannes) samt Marias och Johannes (Döparens) namn. Bild: Esa Suominen.
Kiinnityslaite
Mellan krucifixet och de av silvertrådar flätade kedjorna finns en komplicerad fästanordning som också är tillverkad av förgyllt silver. Man vet inte om den är tillverkad av samma person som själva krucifixet. Fästanordningen domineras av en bild på en fågel som står på en fisk. Fågeln är en rörhöna som symboliserar den kristna trons orubblighet. Rörhönan omges av två drakhuvuden. På fästanordningens nedre del finns en genombruten pärla som bildas av två ormar omslingrade med varandra. Den representerar den skandinaviska Urnesstilen, en djurornamentiktradition som härrör från vikingatiden, och som alltså måste ha varit bekant för den som tillverkade fästanordningen. Bild: Esa Suominen.
Rasia
På de skickligt flätade kedjorna av silvertrådar har också en rund dosa, ett relikvarium, fästs. På dess lock syns lejonet av Juda, en symbol för Kristus, avbildat i romansk stil. Kedjan sitter fast på såväl relikvariet som fästanordningen med silverbeslag, som påminner om stiliserade djurhuvuden. Även de, på samma sätt som silverpärlan på fästanordningen, knyter an till den skandinaviska traditionen av djurornament. Bild: Esa Suominen.
Risti
I skatten ingår också två enklare korshängsmycken i silver, med kedjor. Hängsmyckena är ihåliga enkolpion, relikkors, försedda med gångjärn för öppning. Inuti en sådan kunde man förvara reliker. Ornamenten på korsen bildas av ingraveringar fyllda med svart metallegering (niello). Relikkorsen från Halikko kan dateras till sent 1000-tal eller tidigt 1100-tal. De är sannolikt tillverkade av nordiska silversmeder, även om de sist och slutligen går tillbaka till bysantiska förebilder. En möjlig tillverkningsort är Gotland, som ligger mitt i Östersjön. På det andra korset avbildas fyra helgon, varav ett står bedjande med halvt uppsträckta händer i orantställning. På baksidan av hängsmycket avbildas den korsfäste och Guds hand som sträcker sig ned från himlen. Vid korsets rot finns två små träd, som föreställer Livets träd och Kunskapens träd i paradiset. På det andra relikkorset från Halikko avbildas på korsets tvärgående armar två manshuvuden med uppsträckta händer i bedjande ställning. På korsets översta arm syns solen och på den nedersta armen kan man skönja ett rovdjur som tittar bakåt. På baksidan finns växtornament: motivet är akantusbladet som är populärt inom den romanska hantverkskonsten. Bild: Esa Suominen.
AB6 BBA4 AE9 B54 FFF514400 D56 CCF6088
I skatten ingår ännu 36 olika silverpärlor och ett runt silverhängsmycke. De är dekorerade med filigranteknik, alltså med mönster bestående av hoplödda silvertrådar. De är värdefulla smycken, men inte religiösa föremål. Liknande silverpärlor förekommer i Östersjöregionen och i Ryssland. Pärlorna från Halikko torde ha tillverkats under sent 1000-tal eller tidigt 1100-tal på Gotland. Bild: Esa Suominen.