Hinamatsuri - Japansk dockfestival

Öppet idag 11—18
14.2.2020 11:00 — 1.3.2020 18:00

Från fredag 14.2 till söndag 1.3 firas den japanska dockfestivalen Hinamatsuri på Finlands Nationalmuseum. Bekanta dig med en årlig tradition som går tillbaka över 400 år och firar hälsa och glädje för flickor och kvinnor. Dockorna finns på museets övre mellanvåning. Utrymmet är tyvärr inte tillgängligt för rullstol eller barnvagn.

I samarbete med Tokyokan, Zennoh International, Hamamatsu Finland Association och Japanska Ambassaden i Finland.

Hinamatsuri

Hinamatsuri, på svenska dockfestival, är en traditionell japansk fest för flickor som firas den 3 mars varje år. Syftet med festivalen är att fira flickornas och kvinnornas hälsa och lycka. I centrum för firandet står hinakazari-arrangemanget, som består av dockor i traditionella kläder som placeras i en formation på sju trappsteg.

Hinamatsuris ursprung

I sin nuvarande form började man fira hinamatsuri i början av Tokugawa-perioden (1603–1868). Firandet härstammar dock redan från Heian-perioden (794–1185), då det kejserliga hovet firade våren. Ursprungligen var syftet med festivalen att fira vårens ankomst, och firandet kallades momo no sekku (persikofestival).

För festivalen tillverkades små människofigurer av papper, lera eller trä i byarna. Dockorna förknippades med tankar om allehanda olyckor och onda andar. Tillsammans kastade byborna dockorna i älven eller lät dem driva iväg i små båtar av gräs, eftersom man trodde att man på detta sätt kunde skydda flickorna. I slutet av 1800-talet började man så småningom tillverka allt mer avancerade dockor och började även sälja dem på marknader före festivalen. Hinakazari-arrangemanget köptes inte alltid som en färdig helhet, utan man kunde även utöka det bit för bit genom att varje år köpa en docka till.

Flickorna fick ofta sina första, en eller flera dockor inför sin första hinamatsuri. Varje år plockades dockorna fram i hemmet tills flickan fyllde tio år. Ju mer förmögen familjen var, desto mer utsmyckade dockor kunde man köpa. Nästan alla familjer ägde dock åtminstone någon typ av hinakazari-arrangemang. Eftersom det krävde tid och kraft att göra större arrangemang lät man så småningom dockorna stå framme under hela mars. Sedan dess har hinamatsuri-festivalen bytt skepnad flera gånger, och av den ursprungliga traditionen är det närmast seden att plocka fram dockor för att hedra flickornas dag som återstår.


Dockarrangemanget som visas på Nationalmuseet har ursprungligen tillhört en samurajfamilj. Det är tillverkat i Tokyo för omkring 50 år sedan.