Mod, kärlek, frihet!
Mumintrollen 75

Öppet idag 11—18
14.8.2020 11:00 — 28.2.2021 18:00

Tove Jansson skapade Mumintrollen redan för 75 år sedan men de värden som berättelserna står för – vänskap, kärlek, respekt för naturen, äventyrslust, jämlikhet, tolerans, frihet och mod – är aktuella och tilltalande även idag. Utställningen som öppnas på Nationalmuseet den 14 augusti är en magisk resa till och kring Mumintrollens livsvärden och filosofi.

Utställningen Mod, kärlek, frihet ger besökaren rum att uppleva olika känslor och reflektera över värdenas betydelse såväl för sig själv som i samhället överlag. Utställningen är samtidigt nostalgisk, tröstbringande och glädjande. Såsom Tove Janssons böcker riktas även utställningen till besökare i alla åldrar och kan upplevas och tolkas på ett antal olika sätt.

Nationalmuseet genomför utställningen Mod, kärlek, frihet i samarbete med Moomin Characters Oy Ltd. Illustrationerna och citaten på utställningen bygger på Tove Janssons originalverk. Ansvarig för det konstnärliga och för utställningsarkitekturen är Alexander Reichstein.