KM Suomen Tarina 2000x1000

Berättelsen om Finland

Så här rörande har aldrig historien om när Finland blev självständigt berättats tidigare.

Så här rörande har aldrig historien om när Finland blev självständigt berättats tidigare. Utställningen griper tag i hjärtat på såväl finländare som besökare från andra länder. Utställningen har skapats av bl.a. filmregissören Juho Kuosmanen, kulturella mångsysslaren Kaarina Hazard, historikern Teemu Keskisarja och scenografen Kari Kankaanpää.

Finlands närhistoria består av ljus och djupa skuggor. Sår som hör ihop med självständighetsprocessen och krigen behandlas i utställningen på ett djärvt, nytt sätt. I utställningen flödar också glädjen, för under hundra år har Finland vuxit till ett land av demokrati, jämlikhet och välfärd. Man skrattar även ömt åt finländarnas små konstigheter – finländarna är ett underligt men lyckligt folk! Ett folk som älskar Mumintrollen, Åskbollen (”bollstolen”), galonoveraller, hårdrock och bastu.

De noggrant utvalda föremålen håller betraktaren i ett stadigt grepp. En stupad röd soldats stövlar, en valurna från det första valet, guldföremål som vanliga människor skänkte till staten under andra världskriget samt en lergök och en resväska som tillhörde lilla Elvi när hon evakuerades från Karelen tar med sig historien till vår tid och livar upp den. Där föremål, bilder och ord inte kan berätta allt tar det digitala berättandet vid.

En imponerande berättelse bjuder aldrig bara på färdiga svar. Därför lämnar utställningen även plats för besökarnas egna insikter och tolkningar.

Reservera en privat guidning till utställningen.

Köp biljetter på webshop

Nationalmuseet är öppet igen för allmänheten. Endast genom att köpa biljetten på förhand säkerställer du ditt besök vid museet vid den önskade tidpunkten. Museet har vanliga öppettider, men säkerhetsåtgärder p.g.a. coronaviruset kan påverka tjänster på Nationalmuseum.