Musse Pigg

Månadens föremål - Mars 2005

Walt Disneys Musse Pigg fick sin debut på filmduken i den tecknade filmen Steamboat Willie år 1928. Det var den första tecknade filmen i världen som var försedd med ljud. Den hade premiär på Colony-teatern i New York den 18 november. Datumet anses vara Musse Piggs officiella födelsedag.

Musse Piggs uppkomsthistoria var följden av en avtalstvist som fördes mellan Walt Disneys och dennes distributionsbolag i början av år 1928. Det ledde till att Disney hade förlorat upphovsmannarätten till den tecknade figuren Oswald the Lucky Rabbit (Kaninen Oswald). Tillsammans med sin affärskompanjon Ub Iwerks skapade Walt Disney Musse Pigg i stället för den gestalt som gick förlorad. Man har sagt att Disney gav Musse hans karaktär och röst, Iwerks skapade formen och rörelsen.

Den tidiga Musse Pigg påminde mera om en mus än den nuvarande: hans armar och ben var långa och tunna, kroppen päronformad, svansen lång och smal. Musse kläddes i knappbyxor och i stora skor. Enligt Disney skulle skorna skapa intrycket av ett barn, som hade sin pappas skor på fötterna. Efter de första tecknade filmerna tecknades Musse Pigg mera människolik. Händerna som annars mera hade påmint om tassarna på en mus försågs med vantar. Antalet fingrar minskades till fyra, så att tecknaren hade mindre att animera. Gestalterna skulle vara så enkla som möjligt, eftersom animatorerna förväntades att producera 200 meter färdig film varannan vecka.

Vid produktifieringen av Musse Pigg -figuren spelade det brittiska bokförlaget Dean en betydande roll. År 1902 hade Dean kommit ut på marknaden med de första barnböckerna av tyg (rag book). Dessa böcker som kostade 5 shilling och kunde tvättas vid behov hade blivit mycket populära bland edvardianska barnsköterskor. Tygböckernas popularitet gav inspiration till att grunda bolaget The Dean's Rag Book Company. Bolaget inledde sin verksamhet på Fleet Street i London. Bolagets produktion utvidgades småningom också till den övriga leksaksindustrin.

Efter att Steamboat Willie -filmen blivit färdig skapade Deans designers en tredimensionell modell av Musse Pigg och erbjöd den till Walt Disney. Tillverkningsrätten till de första Musse Pigg-leksakerna fick bolaget av Disney år 1930. Ett särdrag hos de tidiga Musse Pigg -leksaker var de fem fingrarna.

Musse Pigg, som skaffades till Finlands nationalmuseums samlingar år 2004 hör till The Dean's Rag Book Companys tidiga produktion.

Raila Kataja

Musse Pigg