Alma Jantunen Mänty

Glödande färger – Alma Jantunens glasskulpturer i Hvitträsk i september

Alma Jantunen är den nya generationens glaskonstnär, vars cirka 24 verk ställs ut i Hvitträsks Ateljé 8–30.9.2021. Alla de glödande färgglada verken är från i år, och fem av dem är inspirerade av Hvitträsks nationalromantiska miljö och den frodiga naturen som omger den.

Glaskonstnären Alma Jantunen arbetar i Nuutajärvis glasby, där man har blåst glas kontinuerligt i redan över 200 år. Konstnärens verk är ofta inspirerade av naturen, växter och djur – till exempel bonsaiträd och kaktusar är typiska för hennes produktioner.

Mer än tjugo verk ställs ut i Hvitträsk: tio bonsaiträd, stora kaktusar och en helt ny serie med fem verk färdigställda för Hvitträsk, vilken andas husets atmosfär.

”En gång i tiden var jag ett riktigt fan av nationalromantik och Hvitträsk, så det nationalromantiska färgschemat för Hvitträsk är mycket bekant för mig och naturens närvaro runt huset tilltalar mig”, säger Jantunen.

Hvitträsks nya skulpturserie skildrar den mjuka modersatmosfären i barnkammaren, en fest av kreativitet och frihet, samt sjölandskapet som öppnar sig högt från tallskogen.

”Skulpturen som heter Tall uppstod för att jag tycker att tallarna i Hvitträsk helt klart förtjänar ett eget arbete. De är en så oskiljaktig del av helheten. Den Vilda trädgårdsmästaren är å sin sida ett lekfullt verk som representerar kreativiteten som fått löpa fritt i arkitektrions ateljéhem”, säger Jantunen.

Glödande färger och glasets naturliga mjuka former

Helhetens namn, Heta färger, avser inte bara den intensiva användning av färger, utan också den 1000 grader heta flytande glasmassan som bearbetas i glasblåsning.

Jantunens verk är fritt blåsta, unika glasskulpturer. Hon kännetecknas av att leka med starka färger och den naturliga rundheten och mjukheten hos glaset som finns kvar i verken, vilket skapas när den smidiga glasmassan formas för hand utan formar.

Alla verk är blåsta av Alma Jantunen själv. En arbetsgrupp bestående av glasblåsarna Johannes Rantasalo, Matti Vilppula, Jenni Sorsa och Mia Merikanto hjälper till att genomföra idéerna.

Alma Jantunen är en mångfaldigt belönad glaskonstnär som tagit examen från läroanstalten Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos som artesan inom glasbranschen, dvs. glasblåsare. Hon arbetar som glasblåsare i Nuutajärvis glasstudio Lasisirkus. I år tilldelades Jantunen Postens konstpris för sitt arbete. Hennes arbete har fått stöd av Centret för konstfrämjande.