Porträtt av en köpman från år 1848

Månadens föremål - April 2011

Porträttet föreställer en yngre man klädd i en moderiktig dräkt. Under den mörka rocken skymtar en grå väst och en vit skjorta. Runt halsen hänger en klockked, en tjock guldked av typen bönkedja, i den svarta halsduken finns en kravattnål, som har formen av ett F. Tavlans ram är den ursprungliga, i biedermeierstil och fanerad med mahogny.

Porträttet ha målats av Carl Petter Lehman. Han föddes i Köpenhamn 1794 och dog i Sigtuna 1876. Fadern Carl Lehman arbetade som vaxpusserare, dvs. tillverkade vaxbilder och även Carl Petters bror Christian och sonen Emil Andreas Theodor var konstnärer. C. P. Lehman lär i sin ungdom ha arbetat som turnerande cirkusartist och samtidigt målat scendekorationer, vilket ledde honom in i konstens värld. Som konstnär började han med att måla porträttminiatyrer, men målade senare porträtt i olja.

Lehman hör till den grupp av porträttmålare som reste omkring i början av 1800-talet. Han reste omkring under 1810-1850-talen i alla nordiska länder och t.o.m. i Ryssland. C. P. Lehman reste runt i Finland år 1822, då han gjorde reklam för sina tjänster som miniatyrmålare i Åbo Tidningar. Han kom på nytt till Åbo 1836, till Fredrikshamn, Viborg och Villmanstrand 1837 och under åren 1847-1849 till Torneå, Uleåborg och Brahestad. Carl Petter Lehman förde bok över de porträtt som han målade. Enligt den information han lämnade målade han nästan 4800 porträtt, av vilka enligt hans förteckning 198 verk är målade i Finland.

I målningsstilen i fråga om detta porträtt framträder de för Lehman typiska, lätta och något nervösa penseldragen, färgernas oklara konturer och den för honom synnerligen säregna, oroliga färgytan i bakgrunden.

Men vem är den person som porträttet föreställer? Målningen har köpts till museet år 1964. Enligt de uppgifter som erhållits av försäljaren föreställer porträttet en köpman från Raumo.

Om man utgår från antagandet att uppgiften om yrket för den person som stått modell för porträttet är riktig, kan man försöka röna ut vem modellen kunde vara. Utifrån Lehmans egen förteckning har han inte varit i Raumo, men nog i Brahestad år 1848. Av de sju modeller från Brahestad är två köpmän, Franzén och Hård. Av Franzéns familj målade Lehman samtidigt även porträtt av hustrun och dottern. I Brahestad verkade i början av 1840-talet Set Mikael Franzén (f. 1816) som köpman.

Han hade gift sig 1846 med Fransiska Charlotta Franzén, men de hade endast en son, ingen dotter. Dessutom var Set Mikael sedan år 1846 köpman i Skellefteå. Hans kusin Johan Franzén (1815-1885) var köpman i Brahestad och dog ogift. En annan kusin Frans Johan Franzén (1819-1887) hade gift sig 1841 och hans dotter var född 1844, men den här kusinen var verksam som köpman i Uleåborg.

Om vi håller fast vid köpmannayrket och namnet, är det sannolikt att hemorternas namn har förväxlats och att det är fråga om Frans Johan Franzén från Uleåborg. Modellens identitet torde dock inte kunna bekräftas.

Jouni Kuurne

Porträtt av en köpman
Porträtt av en köpman. Olja på duk, Carl Petter Lehman 1848.